çocuğum da kitap okusun

Çocuğumun kitap okuması için ne yapabilirim?” Pek çoğumuzun sorduğu ve pek çok yanıtı olan bir soru.
Şüphesiz herkesin durumuna, vaktine, ilgisine göre yanıtlar da değişecektir; ama vakit kaybetmeden bir yerlerden de başlamak gerekir.


Aşağıda size sunacağım önerileri artırabilir, geliştirebilir, yenileyebilirsiniz. Bence önemli olan çocuğunuz için doğru reçeteyi bulmak ve ona okumayı sevdirebilmek

Günün belli bir zaman dilimini okumaya ayırmak gerekir. Bunu çocuğunuzla birlikte belirleyebilirsiniz. Çocuğun yaşına da bağlı olarak bazen siz ona kitap okursunuz bazen de o size kitap okur. Belki de kendi kitaplarınızla kendi maceralarınıza koşarsınız yan yana.



Birlikte çocuğunuzun ilgi alanlarını belirlemeniz gerekir. Tabii ki seçimleri konusunda onları yönlendirmemiz önemli; ama bizim istediğimiz kitapları okumaları için dayatmamız pek de hoş olmasa gerek. Sonuçta onlar da ayrı birer birey. Zevk ve beğenilerini geliştirmekte onlara yardımcı olmalı, seçimleri konusunda yol göstermeliyiz. (Israrcı olmadan)

İmkânlar dâhilinde odasına kitaplarla ilgili posterler, resimler asabilirsiniz. Bunların çocuğun yaş grubuna uygun, okumaya özendiren çalışmalar olmasına dikkat edilmelidir.










Eğer eviniz müsaitse çocuğunuzun odasında bir okuma köşesi oluşturabilir ya da ilginç, hoş kitaplıklar alabilir ya da yaptırabilirsiniz.







Kitaplarla ilgili ilginç aksesuarlar, kıyafetler, materyaller… hediye edebilirsiniz. (Okusun diye her seferinde kitap hediye etmeniz gerekmiyor)







Arkadaşlarıyla kitap kahramanlarıyla ilgili kostüm partileri düzenlenmesi için ön ayak olabilirsiniz. (Gandalf, Alice Harikalar Diyarında, Harry Potter…)





Okuyup bitirdiği (birlikte de okuyabilirsiniz) bir kitapla ilgili pasta, kek, kurabiyeler hazırlayabilirsiniz.











Başta da söylediğim gibi öneriler ve uygulamalar değişebilir. Galiba önemli olan çocuğumuzla paylaştığımız zamanların keyifli ve yararlı etkinliklerle değerlendirilmesi, onların geleceğe iyi bir şekilde hazırlanabilmesi.
                                                            ▬    ▬      ▬

Bu Haftaki Tercihleriniz

kitap performans ödevi

BİR ÖMÜR BÖYLE GEÇTİ (Faruk Nafiz ÇAMLIBEL)

GÖRÜNMEZ KENTLER (Italo CALVİNO)

GÖR BENİ (Azra KOHEN)

POLİTİK YOZLAŞMA VE KLEPTOKRASİ (Coşkun Can AKTAN)