çocuğum kitap okumuyor

Çocuğumuz kitap okumaktan sıkılıyor hatta okumak istemiyor olabilir. Cep telefonu, bilgisayar gibi teknolojik ürünlerin ön plana çıktığı, hız ve koşuşturmanın egemen olduğu, etraftaki uyaranların arttığı günümüzde bir çocuktan oturup kitap okumasını beklemek biraz haksızlık olur herhalde. Peki bu konuda ne yapabilir, okuma yolculuğunda çocuğumuza nasıl destek olabiliriz? 
Sorunu çözebilmek için önce çocuğumuzun neden kitap okumadığını bulmamız gerektiğini düşünüyorum.



Çocuğum neden kitap okumuyor?  

Evde okuyan kişiler yoksa ya da çocuk kitap okunduğunu görmüyorsa (odanızda, iş yerinde ya da yolda kitap okuyor olabilirsiniz) çocuktan da okumasını beklemek yersizdir (arada istisnalar olabilir tabii ki).

Çocukken okuyup beğendiğiniz kitapları alıp çocuğunuzun da bunları okuyup beğenmesini bekliyor olabilirsiniz (Dayatmayla bir kitabı okutabiliriz; ama kitap okumayı sevdiremeyiz. Hatta kitap okumaktan nefret eder hale getirebiliriz. Unutmayalım ki çocuklarımız kendine ait beğenileri olan bireyler).

Arkadaşları arasında kitapla hiç ilgisi olmayanlar bulunabilir. “Oğlum okuyup da adam mı olucan?”, “Kızım başka işin mi yok?” nidaları arasında okumaktan uzaklaşabilir. (Özellikle ergenlik döneminde “karizmayı çizdirmemek” adına.)

Bazı yayın evlerinin niteliksiz çevirileri, yazım ve noktalamaya uymayan, dil ve anlatım yanlışlarıyla dolu kitapları çocuğun okuma zevkini köreltebilir.

Çocuğumuzun kitap okumama sebeplerini çoğaltabiliriz; ama önemli olan çocuklara kitap okumayı sevdirmek, onların okuma yeteneğini geliştirmek” galiba.

Peki bunun için ne yapabilirim?” sorusunun cevabı için yandaki başlığa tıklamanız yeterli: çocuğum da kitap okusun
                                          ▬    ▬      ▬


Bu Haftaki Tercihleriniz

BİR ÖMÜR BÖYLE GEÇTİ (Faruk Nafiz ÇAMLIBEL)

kitap performans ödevi

ELA GÖZLÜ PARS CELİLE (Osman BALCIGİL)

İBNİ SİNA